Segla i Stockholms Skärgård

Fina turistmål i Sverige – Segla i Stockholms skärgård

Kanske är ni bekanta med SOS – en segelsällskapsresa med vår folkkära Stig-Helmer. I filmen så ska Stig-Helmer fira midsommar med Karl-Helmer och hans mamma men kommer istället med Ole på en maskerad och slutar i Stockholms skärgård bland innefolket. Kanske är det filmen som präglat vår syn på att skärgården endast kantas av Stockholms innefolk och en hel del brats.

Men visste du att omkring 3 miljoner turister besöker stockholms skärgård varje år? Skärgården är väldigt säsongsbetonad. Med sina 30-35000 öar, skär och holmar, så finns möjligheter till att få en naturupplevelse utöver det vanliga. Genom att välja att ta en segeltur ut i skärgården får ni se landskapet från dess bästa sida.  I skärgården finns det mängder av naturhamnar som båtarna kan lägga till vid ifall ni vill ta en paus och gå på upptäcktsfärd öarna.

Skärgården utanför Stockholm brukar delas upp i två huvuddelar, den norra delen med Vaxholm som centralort i söder och Norrtälje i norr, respektive den södra delen med Dalarö som centralort i norr och Nynäshamn i söder. 10 000 räknas vara bosatta i skärgården och 50 000 fritidshus. De bofasta bor utmäd kusten där det finns bro- och färjeförbindelser. Ex Vaxholm, Ingarö, Värmdö, Yxlan, Blidö, Ljuserö, Väddö,  Ingmarsö, Möja, Runmarö, Nämdö, Ornö och Utö. Som sagt det finns en hel del öar att besöka.

Ska ni ta en segeltur i Skärgården, glöm då inte heller att läsa på lite om Stockholms skärgårds historia. Det är en fascinerande historia med en hel del att se och upptäcka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *